Друштво Математичара Србије
Подружница ДМС - Панчево

АРХИВА ВЕСТИ

ВЕСТИ

12.01.2023.

Пласман на општинско такмичење школске 2022/2023. године
Ове школске године је на школском такмичењу у школама на територији града Панчева учествовало 859 ученика што ово такмичење сврстава у најмасовнија. На општинско такмичење је позвано 274 ученика што чини око трећину учесника школског такмичења. Потребан број бодова за пласман на општинско такмичење донет је у складу са Правилником о такмичењу ученика основних школа из математике у организацији Друштва математичара Србије и надлежног министарства.

 • III разред: 60 и више бодова
 • IV разред: 60 и више бодова
 • V разред: 50 и више бодова
 • VI разред: 50 и више бодова
 • VII разред: 40 и више бодова
 • VIII разред: 40 и више бодова

07.06.2022.

Додељене награде најуспешнијим такмичарима


ДМС

ПАНЧЕВО, 7.6.2022. - Подружница Друштва математичара - Панчево доделила је данас више од 150 диплома и награда најуспешнијим учесницима општинских и окружних такмичења из математике на територији града Панчева. Тим поводом у свечаној сали града Панчева окупио се велики број награђених ученика, њихових родитеља и наставника и многобројни гости.

- На школским такмичењима у свим основним школама на територији града Панчева учествовало је преко 600 ученика, док је на општинском такмичењу учествовало њих око 360. На општинском такмичењу средњошколаца са територије града Панчева учествовало је око 50 ученика. Укупан број од 650 учесника ово такмичење сврстава у једно од најмасовнијих у Панчеву. То доказује да математика, иако се често представља као баук, плени ђаке својом занимљивошћу, рекао је Оливер Петковић, председник Подружнице поздрављајући присутне.
 
Велику част овој свечаности, али и успесим младих математичара указао је и председник Друштва математичара Србије, проф. др Мирослав Марић, који је похвалио све награђене учеснике такмичења и пожелео им успех и у наредним годинама.
 
Пре поделе награда, председник Подружнице је истакао да је идеја окупљања у част математике и свечана подела награда стара неколико година, али да су се тек сада створили услови да се она и реализује. Захвалио се школама домаћинима општинских и окружних такмичења ОШ „Жарко Зрењанин” из Банатског Новог Села, ОШ „Јован Јовановић Змај”,  ОШ „Свети Сава” и Гимназији „Урош Предић” из Панчева и , које су овом приликом доделиле дипломе. Награде у виду књига Подружница је успела да обезбеди уз помоћ донатора, а то су:
 
- Издавачка кућа „Клетт”
- Издавачка кућа „Бигз”
- Алмекс д.о.о.
- Регионални центар за таленте „Михајло Пупин”, Панчево
- Град Панчево
 
Такође, захвалио се свима који су реализовали такмичења из математике, а посебно школама домаћинима, директорима школа, дежурним наставницима, такмичарским комисијама и члановима Подружнице. Овам приликом похваљени су учесници државног такмичења из математике за основце и „Б” категорије за средње школе из општине Панчево, међу којима има и оних који су освојили награде:
 
 • Никола Грбин – 6. разред, ОШ „Бранко Радичевић”, Панчево
 • Никола Бучалина – 7. разред, ОШ „Жарко Зрењанин”, Качарево
 • Стефан Анђелковић – 8. разред, ОШ „Јован Јовановић Змај”, Панчево
 • Ленка Гавриловић – 8. разред, ОШ „Стевица Јовановић”, похвала
 • Јована Павлов – 1. година, Гимназија „Урош Предић”, Панчево – III награда
 • Александра Станојковић – 1. година, Гимназија „Урош Предић”, Панчево
 • Милица Гагић – 2. година, – II награда
 • Вељко Васић– 2. година, Гимназија „Урош Предић”, Панчево – похвала
 • Илија Серафимовић – 3. година, Гимназија „Урош Предић”, Панчево – II награда
 • Дамјан Мучибабић – 3. година, Гимназија „Урош Предић”, Панчево – III награда
 • Наташа Нешковић – 4. година, Гимназија „Урош Предић”, Панчево
 • Марко Милованов– 4. година, ЕТШ „Никола Тесла”, Панчево
 
На крају свечаности награђенима су подељене дипломе и награде, а није изостало и фотографисање са награђенима. У циљу да овакво окупљање постане традиција са свечаности је упућен позив свимa да се прикључе у награђивању најбољих математичара.

03.03.2022.

Најава окружног такмичења из математике за основце - 2022.
Ове школске године на општинским такмичењима из математике у Јужном Банату учествовало је око 450 ученика основних школа. Од тог броја пласман на окружно такмичење остварило је 139 ученика односно више од 30%. Узевши у обзир да су пре општинских такмичења одржана школска такмичења долазимо до закључка да је до сада на такмичењу учествовало више од 1000 ученика из нашег округа што ово такмичење сврстава у једно од најмасовнијих. То доказује да математика, иако се често представља као баук, плени ђаке својом занимљивошћу.

Окружно такмичење из математике за основне школе одржаће се 12.3.2022. године и то за ученике од IV разреда до VIII разреда у ОШ „Жарко Зрењанин”, у Банатском Новом Селу са почетком у 10 часова.

Свим учесницима желимо много успеха!


28.02.2021.

Општинско такмичење из математике за основце - 2021.


ДМС

ПАНЧЕВО, 28.2.2021. – У две панчевачке школе, данас је одржано општинско такмичење из математике за ученике основних школа. Упркос пандемији вируса COVID19, уз поштовање прописаних мера заштите, такмичење је одржано у ОШ „Свети Сава” за ученике 3. и 4. разреда, а у ОШ „Јован Јовановић Змај” за ученике од 5. до 8. разреда.

Као и претходних година, такмичење из математике је једно од најмасовнијих такмичења основаца, што доказује да је математика и даље један од врло омиљеним предмета код многих ђака. На школским такмичењима своје знање је проверило преко 600 ученика, а нешто мање од 400 ученика изборили су пласман на општинско такмичење.

Сви награђени ученици добиће дипломе или захвалнице које ће ове године обезбедити школе домаћини такмичења, а и ове године је Подружница ДМС – Панчево, захваљујући спонозорима, обезбедила награде за најуспешније учеснике. Они ће добити књиге у издањима издавачке куће „Вулан знање” и „Креативни центар”, док је издавачка кућа „Клет” обезбедила нотесе и оловке.

Подружница ДМС – Панчево, се захваљује свим ђацима који су учествовали на такмичњу, њиховим наставницима, менторима и свим члановима комисије. Захваљујемо се дежурним наставницима и осталом помоћном особљу који су и у недељу дошли до својих школа у част математике и помогли да ова маниефстација у потпуности успе. Посебну захвалност су заслужиле школе домаћини и директори ових школа који су обезбедили максималне услове за спровођење такмичења.